Waarom sporten nu juist wel goed voor je is.
Sportscholen en sportclubs zijn dicht vanwege coronamaatregelen. Maar Veluwe Fit geeft nog steeds bootcamps buiten. Sporten en bewegen hebben namelijk enorm veel voordelen in deze tijd en kan nog steeds samen. Als je de richtlijnen maar volgt! In dit artikel legt Pim van Veluwe Fit uit waarom. In het kort:
- Sporten verbetert je vermogen om zuurstof op te nemen
- Sporten versterkt je immuunsysteem
- Sporten verhoogt je mentale gezondheid
- Met aanpassingen kan samen sporten nog steeds
Sporten verbetert je vermogen zuurstof op te nemen
Corona tast onder andere je vermogen aan om zuurstof op te nemen. Volgens Rutte ontkomt bijna niemand aan Corona. En dan kan je er maar beter gezond in gaan. Heb je een goede lichamelijke conditie, dan is kans groot dat je minder ziek bent dan als je een slechte conditie hebt. Door cardiotraining te doen, verbetert je je vermogen om zuurstof op te nemen. Dit vermogen noemen we VO2max. Het geeft weer hoeveel milliliter zuurstof je per minuut kunt opnemen per kilogram lichaamsgewicht. Met cardiotraining kun je je VO2max verhogen, vooral met High Intensity Interval Training zoals bootcamp. En is het je opgevallen dat het per kilogram lichaamsgewicht is? Dan is het ook niet erg handig om aan te komen tijdens deze rustige tijden. Dan gaat je VO2max ook omlaag. Veluwe Fit wil graag dat zijn klanten een goede conditie behouden en is daarom doorgegaan met het geven van aangepaste trainingen – zie het kopje ‘Samen sporten kan nog steeds’ voor info.
Maar er zitten nog meer voordelen aan het sporten. Want…

Sporten geeft je immuunsysteem een boost
Met sporten maak je t- en nk-cellen aan. Zelfs al als je matig intensief beweegt! T-cellen zijn afweercellen en nk-cellen zijn de ‘natural killer’ cellen. Die ‘natural killers’ spelen een belangrijke rol in het gevecht tegen infecties. Door sporten wordt je immuunsysteem een stuk sterker en ben je beter in staat virussen, zoals het coronavirus, te bestrijden. Sporten is niet alleen goed voor je lichamelijke afweer maar heeft ook een goede invloed op je mentale gezondheid.
Sporten geeft je een goed gevoel
De hele dag thuis zitten is een grote uitdaging voor de meeste mensen. Heel veel sociale contacten vallen weg en even naar je sportschool gaan, is er niet meer bij. Thuis zitten en weinig bewegen maken je moe en kunnen je somber maken. Als je sport, krijgen je hersenen meer zuurstof. Door letterlijk de frisse lucht in te gaan, word je helderder en creatiever. Piekergedachten en somberheid kunnen verdwijnen. Dit bereik je al door een half uurtje achter elkaar te fietsen, of stevig te wandelen. Als je zulke activiteiten combineert met twee keer in de week intensiever sporten, krijg je je nodige beweging!
Maar hoe werkt dat nou: samen sporten én alle ingevoerde richtlijnen?
Met aanpassingen kan samen sporten nog steeds.
Samen sporten op de oude manier is voorlopig niet veilig. Daarom heeft Veluwe Fit de lessen aangepast en bijvoorbeeld fitboxing laten vervallen. Verder volgt Veluwe Fit minimaal de richtlijnen van het RIVM en is Veluwe Fit soms zelfs strenger. Alle maatregelen van Veluwe Fit op een rijtje:
- De bootcamps zijn aangepast en er geldt een beperking tot maximaal acht deelnemers per keer. Deze deelnemers moeten allemaal klachtenvrij zijn.
- De bootcamps zijn alleen toegankelijk voor bestaande klanten die bekend zijn met alle oefeningen. Een proefles boeken of een gast meenemen is dus niet mogelijk.
- De minimale afstand tussen de deelnemers is twee meter. Met oefeningen waarbij wordt gerend of gesprint, is deze afstand zelfs groter.
- De bootcamps bestaan alleen uit cardio en bodyweight oefeningen. Alle andere materialen zijn uitgesloten.
- De bootcamps vinden buiten de bebouwde kom, in de natuur plaats, op rustige plekken.
- Met personal training wordt beperkt gewerkt met materialen. Deze worden na de training gedesinfecteerd. De trainer houdt minimaal 1,5 meter afstand. Er zal geen huidplooimeting plaatsvinden.
Als een deelnemer te dicht bij een andere sporter komt, dan zijn beiden per direct twee weken uitgesloten van deelname. Dat klinkt misschien heftig, maar veiligheid gaat voor. Een eventueel opgelegde bekeuring is voor de deelnemer zelf.
Sta je door je beroep of andere omstandigheden in contact met kwetsbare groepen, maak dan zelf de afweging of je wel of niet wil sporten. Houd alle hygiëne maatregelen in acht. Op deze manier kunnen we veilig sporten!