Kleding
Zorg voor kleding aangepast aan de weersomstandigheden. Werk bij voorkeur in laagjes. Draag geen katoen. Als katoen nat wordt dan koelt je lichaam te veel af en zit ook niet lekker. Gebruik schoenen met voldoende profiel. Bij koud weer geen enkelsokjes om blessures aan de enkel te voorkomen. Dames: denk om de inkijk. Heren: het is geen bodybuilding club
Na afloop van de training is je energie niveau behoorlijk gedaald en koel je af. Neem voor de zekerheid een trainingsjack of vest mee. Ook in de zomer.
Eten voor, na en tijdens het sporten
Met een volle buik sporten is niet fijn. Tijdens de warmingup wordt de spijsvertering al stilgelegd. Wat er dan nog in je maag zit kan voor maagkrampen zorgen. Hoe zorg je dan dat de kramploos door een training komt?
Vermijd vet eten voor de training. Wil je dit toch, doe dat dat 3 uur voor de training. Normaal eten kan je 2 uur van te voren nemen. Heb je die tijd niet tussen het eten en de training? Perfect. Eet dan wat minder en eet na de training nog een keer. Je lichaam heeft toch weer koolhydraten nodig. Liever geen alcohol na een training nemen. Dat zou jammer zijn van de juist gedane arbeid en vertraagt het herstel.
Een met water gevulde bidon is voldoende vocht om de training door te komen. Drinken is heel belangrijk. Als je dorst krijgt tijdens de training ben je te laat met drinken. Neem dan ook kleine slokjes gedurende de hele training. Bijvoorbeeld tijdens de uitleg van de instructeur. Mocht je toch flauw worden tijdens een training dan is een banaan een geweldige oplossing. De instructeur heeft ook energysnoepjes/Dextrootjes bij zich in het geval van nood.
Direct na de training is het heel verstandig om wat eiwitten en koolhydraten te nemen. Een simpele oplossing is chocolademelk. Bovendien zit er in chocola ook anti oxidanten wat het herstel bevordert. Slagroom mag je achterwege laten. Een banaan is ook een gezonde energie leverancier. En een handje noten helpt ook.